Omenatarha

Omenatarha

perjantai 9. kesäkuuta 2017

Pure parsaa!

Viime kesänä vain yksi parsanjuurakko versoi, sekin varsin vaatimattomasti. Muut neljä juurakkoa olivat syystä tai toisesta (vaikean talven takia?) menehtyneet. Niinpä päätin kokeilla parsan viljelyä toisella tavalla. Tilasin parsan siemeniä Hyötykasviyhdistykseltä. En kuitenkaan ruvennut niitä kaupunkikodissa esikasvattamaan, kun kuitenkin vasta syksyllä ne istutetaan lopulliselle kasvupaikalleen - jos ovat alkaneet kasvaa.
Aikani pähkäilin, mihin kokeilisin kylvää parsaa. Idea löytyi yhdestä lehdestä, jonka olin saanut Millanilta. Siinä oli juttu kasvatuslavan rakentamisesta. Samoihin aikoihin mies löysi riihtä siivotessaan lavareunuksen, jonka aikanaan saimme mukaamme Norjan reissulta. Nyt olisi aika ottaa se käyttöön. Etsin lavalle tilaa kasvimaalta kohopenkkien välistä, tasoitin pohjaa, pystytin lavan, suojasin sen reunat multasäkkiriekaleilla,  peitin pohjan sanomalehdillä ja sitten aloin täyttää lavaa. Pohjalle kelpuutin maa-ainesta suoraan kasvimaalta, edellissyksyn kohopenkkikaivuista oli jäänyt hiekkaista irtomaata. Sen päälle tyhjäsin muovisäkkeihin jemmaamani ruohosilput, sitten kasvihuoneesta niin ikään säkkeihin keräämääni multaa kurkkujen ja tomaattien kasvulaatikoista ja lopuksi tuoretta puutarhamultaa Halpakaupasta. Neljäntoista liotetun parsansiemenen lisäksi sain mahdutettua lavaan myös mukulasellerit ja loput purjot. Osan purjeista olin istuttanut kaupunkikodin kohopenkkiin, mutta noinkohan ne siellä jaksavat kasvaa, kun alku oli niin viluista touhua.

Kolme kärpästä yhdellä iskulla. Kolme vihanneslajia samaan lavaan.Varsi- eli ruotisellerit tosin vielä odottavat istuttamista. Ehkä tänään keksin, mihin ne laitan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti